La majoria de sessions a les que he pogut participar amb la psicopedagoga han estat amb nens i nenes que presenten TGD (Transtorn Generalitzat del Desenvolupament), Autsime, TEA i/o dificultats d'aprenentatge, dificultats de comunicació, dificultats cognitives, retard mental, etc.
He vist que en general els nens/es amb qui he treballat comparteixen molts dels símptomes de disfunció social i comunicativa.
Els casos d'aquest nens i nenes són força complexes, ja que requereixen d'una atenció molt especifica i continuada i d'una especialització de treball que requerèix de bona preparació professional.
La psicopedagoga (que en aquest cas és la meva tutora) i la resta de professionals utilitzen un conjunt de mètodes que inclouen la modificació de la conducta, l'educació estructurada, mediació, etc i intenten que a casa la família també segueixi aquests mètodes, per tal de treballar de manera coordinada en ajudar el/la nena/a. Aquestes tècniques van encaminades a minimitzar l'impacte dels comportaments negatius que interfereixen en l'aprenentatge del nen, alhora que procuren estimular les condcutes més normalitzades.
He observat que el tractament o intervenció es fa en funció dels simptomes i caracteristqiues de cada nen/a i no només en funció del diagnòstic en sí mateix. Es tenen en compte les capacitats de cada infant, en l'àrea social i comunicativa, en l'àrea cognitiva i motora, en els hàbits d'autonomia i en la conducta, i es fixes un objectius de teràpia que busquen, com em dit, potenciar les capacitats de l'infant.
Algune de les tècniques principals que s'utilitza en les sessions són: la Immitació; el Treball Cooperatiu; el Modelatge i/o els Sistemes Alternatius o Augmentatius de Comunicació (SAAC). Doncs la comunicació és un dels objectius més importants ha treballar amb aquest perfil de nens/es. Perceben millor la informació visual, espacial i concreta. Per tant, el que es fa és adaptar el sistema a cada nen/a i es prova quin pot anar més bé.
En les sessions sempre es té en compte anticipar el que farem utilitzant Signes o Senyelas amb objectes Tangibles o Referencials o bé Signes i Senyals amb Pictogrames (SPC). Es posa la seqüència (Horari Visual) de coses que farem. D'aquesta manera el/la nen/a sap que farem en cada moment i l'ajudem a entendre la realitat tot facilitant la comunicació.
La psicopedagoga, sempre té en compte un interès del nen i l'afegeix a la sessió i per tant a la seqüència, normalment al final, d'aquesta manera el/la nen/a té un interès d'atenció. Per exemple a una nena amb Autisme li agrada fer bombolles i també els ous de xocolata, doncs en cada sessions es fa una cosa o l'altra. També hi ha el cas d'un nen amb TEA que li agrada obrir i tancar les llums; les pedres i els comandaments a distància. En aquest cas sempre es té en compte a les sessions per tal que estigui més predisposat ha treballar i es relaxi, doncs li costa molt el contacte.
Per tant, la professional està fent una implicació activa, intenta entendre el peculiar funcionament de cada nen i nena per poder intervenir amb més èxit.
En cada sessió també es té en compte sempre el Joc, doncs són nens i nenes de poca edat i és important que la intervenció sigui estimulant i agradable per ells. El Joc també ens permet veure el grau d'interacció i interès; si fa demanda; si conèix certs objectes; etc.
També s'utilitzen altres mètodes de SAAC com són els PEC's:
Aquest sistema funciona molt bé i sembla que els nens aprenen amb certa rapidesa. El sistema consistèix en consolidar un intercanvi. Aquest s'executa a partir d'agafar un símbol (objecte real, foto, etc) d'un panell i lliurar-lo a l'adult en senyal de demanda. Així aprèn que després de la presentació de l'objecte es deriva una conseqüència. Els objectes estan adherits al panell amb velcro per facilitr el maneig.
Adjunto un enllaç editat per l'Associació APNABA on es pot comprendre millor com funciona:
També us adjunto uns vídeos:
En el següent enllaç s'explica com funciona:
http://www.quadernsdigitals.net/datos_web/hemeroteca/r_1/nr_796/a_10730/10730.html
Ajunto també un vídeo explicatiu i visuals del mètode TECCH
Pel que fa els PEC's crec que és un mètode més difícil d'aplicar ja que perquè tingui utilitat s'hauria d'aplicar en tots els àmbits de la vida del nen/a, escola, famílies, etc. i sovint això no és així.
No hay comentarios:
Publicar un comentario